× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Pred začiatkom sezóny: HK 32 Liptovský Mikuláš


10.09.2023

V našej predsezónnej sérii predstavovania tímov sa dnes bližšie zameriame na mužstvo zo stredného Slovenska, HK 32 Liptovský Mikuláš. Liptovský Mikuláš nezažíva vo svojej extraligovej prítomnosti príliš úspešné obdobie a v ostatných sezónach viackrát „utekal hrobárovi z lopaty,“ i keď v tej predchádzajúcej sezóne nebol ďaleko ani od účasti v predkole play – off, ktoré mu ušlo iba o vlások.

V Liptovskom Mikuláši sa po konci sezóny udiali obrovské zmeny. Mesto vyhlásilo verejnú obchodnú súťaž na odkúpenie klubu, ktorej víťazom sa stal kontroverzný podnikateľ Róbert Ľupták. Liptáci sa taktiež vrátili k starému logu, ktorým, ako sami povedali, chcú navrátiť staré úspešné časy hokeja na Liptove. Káder tímu sa drasticky zmenil. Do tímu zavítal nový tréner, Juraj Faith, ktorý tu kedysi aj pôsobil. Zmena nastala aj na poste generálneho manažéra, ktorým sa stal Tibor Višňovský. Ten bude tiež zastávať funkciu asistenta trénera. To, či tieto zmeny prinesú ovocie zistíme už o pár mesiacov.

V tíme z minulej sezóny ostali len štyria hráči, ktorí sa rozhodli pokračovať na Liptove: Michal Uhrík, Filip Mezovský, Sebastián Šmída a Marek Vankúš.

Odchody: Známi a skúsení hráči sa rozhodli odísť práve kvôli novému majiteľovi klubu, čo prinieslo negatívne ohlasy zo strany fanúšikov. Najväčším oslabením Liptákov bude odchod Martinsa Karsumsa a dlhoročného „El-Capitana“, ako ho zvykli domáci priaznivci volať, Martina Krišku. Ten sa jasne vyjadril, že pod novým majiteľom hrať nebude. Spoločne s Lukášom Handlovským, Kirillom Dyakovom, Markusom Michalíkom, Patrikom Kozelom a Hannom Kuruom zamierili k nováčikovi do Humenného. Ku Martinovi Kriškovi sa pridali aj ďalší, teraz už bývali hráči Liptovského Mikuláša, Peter Novajovský (HC Nové Zámky) a Michal Valent (Vlci Žilina). Nový klub si našiel aj fínsky bek Sameli Ventelä (EHC Freiburg), ktorý patril k jedným z najproduktívnejších obrancov v extralige. V nasledujúcej sezóne nebude v tíme pôsobiť ani talentovaný poľský útočník Kamil Walega (HC Oceláři Třinec). Kontrakt s Liptákmi mal podpísaný aj na túto sezónu, klub sa mu však rozhodol nebrániť v jeho napredovaní. Svoje pôsobenie ukončilo aj duo z obranného páru, Marek Hudec a Tomáš Bokroš (obaja HK Dukla Trenčín). Po nie veľmi vydarenej sezóne sa s Liptovom rozlúčil aj Andreas Štrauch, ku ktorému sa pripojil aj defenzívny obranca Branislav Pavúk (obaja HC ´05 Banská Bystrica). V predchádzajúcej sezóne sa domov vrátili aj dvaja odchovanci, Michal Kapičák (HK Spartak Dubnica) a Maximilián Braun (Krefeld Penguins), ktorý sa objavil aj v našej sérii NÁDEJE, obaja sa však rozhodli pre zmenu.

Príchody: Do tímu pribudlo veľa nových tvári. Jednou z najväčších posíl je útočník Martin Réway (HK Spišská Nová Ves), ten sa po vydarenej sezóne rozhodol okúsiť nový klub. Útok posilní aj Američan Matt Berry (Cincinnati Cyclones) z ECHL. V minulej sezóne nazbieral šesťdesiat šesť bodov a mal by sa stať ťahúňom mužstva. Z rovnakej ligy prišiel na Liptov aj robustný obranca Evan Wardley (Greenville Swamp Rabbits), ktorý by mal svojou postavou sťažiť hru súperom. Najnovšou posilou Liptákov je lotyšský útočník Haralds Egle (SC Langenthal). V druhej najvyššej švajčiarskej lige bol najproduktívnejším hráčom tímu, keď nazbieral päťdesiat jedna bodov. Odchovanec z Liepaja už v Tipos extralige pôsobil, konkrétne v tíme DVTK Jegesmedvék, vtedy sa mu podarilo v osemnástich zápasoch nazbierať sedemnásť bodov. Spomínanú útočnú trojicu doplní center Marly Quice (Coventry Blaze). Kanadský útočník naposledy pôsobil v najvyššej anglickej lige, kde zaznamenal štyridsaťpäť bodov. Do Liptovského Mikuláša sa po štyroch rokoch vracia aj odchovanec Jakub Sukeľ (HC ´05  Banská Bystrica). Liptáci sa rozhodli dať šancu aj obrancovi Mitchellovi Millerovi (Tri-city Storm), ktorého si v roku 2020 vybrala Arizona v štvrtom kole draftu NHL. Do zadných radov pribudol tiež skúsený Peter Hraško (HKM Zvolen). Svätyňu bude v novej sezóne strážiť ruský brankár Alexei Krasikov (Spartak Moskva), dvojku mu bude robiť mladý brankár Roman Rychlík (HK Poprad). Káder Mikuláša dopĺňajú hráči, ktorí do klubu prišli spoločne s novým majiteľom:  Alexander Avtsin, Lukáš Lalík, Tomáš Klíma, Dominik Jendroľ, Dávid Nátny, Daniel V. Tkáč, Frederik Fekiač, Jakub Žilka (všetci HC 21 Prešov), Jakub Nespala (HK Brezno/HC 21 Prešov), Matúš Vojtech (MšHKM Žilina U20/HC 21 Prešov).

Prognóza: Liptovský Mikuláš sa do play-off prebojoval naposledy v sezóne 2008/2009. Od ich návratu do najvyššej extraligy sa im najlepšie podarilo umiestniť na deviatej priečke. V minulej sezóne Liptáci ukázali dravosť a chuť, no nestačilo im to. Nastávajúca sezóna bude po obmene klubu pre Liptovský Mikuláš kľúčová. Fanúšikom už nezostáva nič iné, len veriť, že Tibor Višňovský dokázal namiešať postupovú súpisku, ktorá bude konkurovať ostatným mužstvám a dokáže vytiahnuť Liptákov na priečky, ktoré znamenajú postup do play – off, hoci aj na spodku tabuľky. 



 

autor: Matej Bartoš I grafika: Lukáš Ďugel

PODOBNÉ ČLÁNKY